Stort fodbolddrama i Sverige

Hvis du har fulgt lidt med her på bloggen, ved du, at vi flere gange har rost vores naboer på den anden side af Øresund for at være noget mere progressive på kvindefodboldfronten end tilfældet er herhjemme i Danmark.

Men træerne vokser altså ikke ind i himlen – og det så vi faktisk allerede sidste år.

Svenskernes pendant til Dansk Fodbold Award hedder Fotbollsgalan, og prisuddelingen løb af stablen i forgårs med direkte sending fra TV4.

Set med kvindefodbold-briller begyndte nedturen, da komiker og vært Soran Ismail cyklede ind på scenen på en cykel med Zlatans autograf på med henvisning til sidste års bildrama til showet, hvor Svenska Fotbollsförbundet (SvFF) hyldede den mandlige landsholdsspiller Anders Svensson for sine 146 landskampe – ny rekord i Sverige – og gav ham en ny bil.

På det tidspunkt havde den kvindelige landsholdsspiller Therese Sjögran spillet 186 kampe –  altså 40 mere end Svensson. Men hun blev ikke hyldet. Det vakte stor forargelse, forbundet undskyldte og forærede også Therese Sjögran en bil.

Sagen var dog ikke slut, og Zlatan havnede i strid modvind, da han efterfølgende proklamerede:

–  Hun (Therese Sjögran, red.) kan få en cykel med min autograf.

Tilsyneladende syntes både SvFF og TV4, at tiden var moden til, at der kunne laves sjov med den episode.

Det virker i dag, som om de står ret ene med den holdning. Det kan du læse mere om her, her, her og her

På trods af den såkaldte cykel-joke var der i år lagt op til, at Therese Sjögran skulle hyldes. Hun har netop spillet sin landskamp nr. 200, og TV4 havde da også lavet en lang hyldestvideo for Sveriges landskamp-rekordholder.

Men andre dele af showet trak ud, og det betød, at producerne skrottede videoen, og dermed blev Therese Sjögran altså heller ikke i år hyldet for sin imponerende rekord. Det har også været et af de store diskussion-emner i dagene efter showet.

Nedturen stopper dog ikke her.

Lotta Schelin, der spiller i franske Lyon, vandt Diamantbollen (Årets kvindelige fodboldspiller, red.) for femte gang i træk samt Årets angriber. Lotta Schelin var ikke selv til stede for at modtage sin pris, for prisuddelingen ligger lidt midt i 1/8-dels finalerne i kvindernes Champions League, og i aften spiller hun og Lyon returopgør mod Paris Saint-Germain.

I stedet modtog landsholdskollegaen Sara Thunebro angrebsprisen på Lotta Schelins vegne, og i sin tale bad hun SvFF om at planlægge showet bedre, så Lotta Schelin fremadrettet selv kan modtage sine priser.

De kvindelige svenske liga- og landsholdsspillere, der havde mulighed for at deltage, skulle i øvrigt møde ind til showet to timer før start, mens det svenske herrelandshold med Zlatan i spidsen dukkede op få minutter før sendingen til Star Wars-temaet og stående ovationer.

Må vi minde om, at det svenske herrelandshold ikke kvalificerede sig til dette års VM-slutrunde, og at kvinderne er klar til næste års VM i Canada?

Vi ønsker og håber, at SvFF lærer af den voldsomme kritik, der er haglet ned over forbundet efter showet. Det forsøger i hvert fald at svare på den her.

Og måske kunne DBU og TV2 lære noget af kollegaerne på den anden side af Øresund.

Herhjemme er det nemlig sådan, at kun de nominerede til Årets spiller og Årets talent på kvindesiden samt kvindelandsholdet er inviteret. Kvinderne er dog ikke – i modsætning til herrerne – inviteret med vedhæng.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s